Szálláskereső


Ez is Magyarország (kis pénzű családosoknak) - 3. rész

Szeged az ország harmadik legnagyobb városa, a Dél-Alföldi régió központja és Csongrád megye székhelye. A Tisza és a Maros találkozásánál fekszik.

 

SZEGED: A TÚLÉLÉS VÁROSA

Miért éppen Szeged? 

Szeged a főnix városa. túlélte a török háborúkat, újjászületett az 1879-es nagy tiszai árviz után, és megszenvedte a II. Világháborút, amikor is a Szerb hadsereg el akarta foglalni. Szeged a napfény városa is. Pécset megelőzve minden évben itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. Szeged a tudomány városa is. A Szegedi Egyetem az ország egyik legkiválóbb egyeteme. Az UNESCO segítségével alapított Biológiai Kutatóközpont az innováció fellegvára. Tehát: tudomány, diákok, bulik, fesztiválok, jó kaja, napsütés, vízpart... Kell-e ennél több egy nagyszerű nyaraláshoz?

Programok és látnivalók: 

1879-ben, a Tisza áradása kis híján lemosta a várost a térképről. Az újjáépítés során egész Szegedet áttervezték, gyönyörű sugárutak és koncentrikus körutak mentén, melyek egyes szakaszai az újjáépítésben segédkezet nyújtó városok nevét őrzik (Moszkvai, Bécsi, Londoni, Párizsi, Berlini, Brüsszeli, Római és Temesvári körutak). Az újjászületett város építészetileg egységes, csak néhány új épület található az impozáns belvárosban. Elég nagy ahhoz, hogy a sok diák jól érezze magát benne, és a legforróbb nyári napokon is üdítően pezseg. 

Kirándulások: 

Budapest felől érkezve jó ötlet megállni Kecskeméten, Kodály Zoltán zeneszerző városában és a Fütyülős barackpálinka otthonában. Egészen közel van Szerbia fővárosa, Belgrád, és a régiócentrum Novi Sad (magyar nevén Újvidék). 

CSALÁDOKNAK:

Kapásból néhány kiemelt családi program:
Az egyik legnagyobb látványosság a "hírös" Szegedi Szabadtéri Játékok, amelyet 1931 óta minden évben megrendeznek. A Dóm téren operák, operettek, komolyzene és rock-operák egyaránt felcsendülnek, és a színpad rendszeresen megtelik táncosokkal, a néptánctól a klasszikus balettig minden műfajban. 
Szeged Város Napját minden évben május 21-én ünneplik.
...és még mennyi minden: Nemzetközi Orgona Találkozó, Nemzetközi Sárkányhajó Regatta, Halászlé Fesztivál, tiszai hajókázás, egész napos bóklászás Ópusztaszer látványosságai között.

 

ADATOK:

népesség: kb. 170 000 (2012-es adat),

távolság Budapestől: 170 km (1 h 50 perc autópályán),

IC vonatok: 12-14 járat naponta, menetidő 2 h 20 perc, másodosztályon egy irányba kb. 11 EUR;
IC autóbuszjáratok;
helyi közösségi közlekedés: busz, villamos és trolibusz hálózat
magasság: 80 m a tengerszint felett;
éghajlat: kontinentális;
koordináták:
47°31’48”N 21°38’21”
E47.52997°N 21.63916°E.
weboldal: http://www.szegedvaros.hu/

AJÁNLOTT SZÁLLÁSHELY:

Tisza Sport Hotel
400 férőhely 116 hotelszobában
Cím: 6720 Szeged, Szent-Györgyi u. 42.
Tel: +36 62 431 428
E-mail: sporthotel@tiszahotel.hu
web: tiszahotel.hu

 

 

Képgaléria

Szeged

  • Szeged
  • A napfény városa
  • Tisza Sport Hotel
  • Családi programok
  • Szegedi Szabadtéri Játékok