Szálláskereső


Hostelek és fenntarthatóság


A Hostelling International és tagországaiban jelen levő nemzeti ifjúsági szállás szövetségek elkötelezték magukat amellett, hogy létrehozzák a fenntartható szervezetek és szállások világméretű hálózatát. E cél megvalósításának érdekében felismerték, hogy a valódi fenntarthatóság eléréséhez szükség van világos és mérhető célok elérésére az alábbi területeken:

Társadalmi

A HI hálózat társadalmi jellege – ahogy az alapszabályban is áll – biztosítja az alapot a társadalmi és kulturális célok folyamatos szem előtt tartására és elérésére.

Ökológiai

Határozott erőfeszítések a HI hostelek ökológiai lábnyomának világszintű csökkentésére és folyamatos törekvés a szén-dioxid-semlegesség elérésére.

Gazdasági

Olyan gazdasági fejlődés, mely végül pénzügyileg független szálláshelyeket eredményez garantált minőséggel és sztenderdekkel világszerte.

 

A „HI Fenntarthatósági Okirat” ( Az ismérvünk)

Hostelling International partnerségben áll a The Global Sustainable Tourism Council-al (GSTC – A Globális Fenntartható Turizmus Tanácsa). E nemzetközi partnerség célja, hogy világszinten népszerűsítése a fenntartható turizmust. Azért dolgozunk, hogy az emberek megismerjék a fenntartható turizmust a gyakorlatban és hogy elfogadják a fenntartható turizmus egyetemes elveit. A HI-hez és tagszervezetihez igazodó GSTC kritériumrendszer az alapja a fenntarthatóság három fent említett - társadalmi, ökológiai és gazdasági - területének minimum követelményének, melyek azért születtek, hogy megvédjük a Föld természeti és kulturális értékeit, amellett, hogy a turizmusra úgy tekintsünk mint a szegénység elleni küzdelem egy lehetséges eszközére.

A HI és tagszövetségeik egyetértenek szervezeteik fenntartható fejlődésének fontosságát illetően és elismerik annak hatását társadalmi, ökológiai és gazdasági területen egyaránt. Ezért törekszenek az alábbi célkitűzések megvalósítására:

  • Hatékony fenntartható management felmutatása.
  • Maximalizálni munkájuk társadalmi és gazdasági előnyeit a helyi közösségekre és minimalizálni a negatív hatásokat.
  • Maximalizálni a kulturális örökségeket és minimalizálni a negatív hatásokat.
  • Maximalizálni a környezeti előnyöket és minimalizálni a káros hatásokat.
  • Megőrizni, védeni a biodiverzitást, az ökoszisztémát és a tájat.